Friday, December 31, 2010

disember @ januari?? 2010 @ 2011 ??

salam...


disember hampir melabuhkan tirai...januari pula bakal menjengah jendela...
(wah...cam nak tulis novel pulak...)


baby dalam perut ummi ni pun belum ada tanda2 macam nak keluar...masih selesa didalam nampaknya...
countdown kat sebelah tu pun dah makin kecil nombornya...
ummi dan abi pun semakin teruja..


abi ada sedikit unsur gundah gulana..
sebab sekolah tak lama lagi dah nak mula..bermakna abi harus mula menyediakan minda untuk pulang ke ampang tanpa ummi menjadi peneman (tu pun kalau ummi belum deliver sampai 2jan)
kalau di takdirkan ummi deliver awal, boleh lah abi stay seminggu lagi..


ummi pun ada jugak unsur gundah gulana..
sebab due date dh dekat..dan abi pulak terpaksa balik ke ampang..
kalau boleh ummi nak abi ada di sisi terutama sekali masa nak deliver..
sebab kalau boleh biarlah abi yang uruskan ummi lepas bersalin tu nanti..
hari2 ummi doa supaya abi sempat ada dengan ummi nanti..
kan suami tu kekuatan bagi isteri..


hari ni ummi dan abi ke klinik lagi..
saja nak scan..
rindukan anak kami ni..
alhamdulillah, semuanya masih berada dalam keadaan baik..
macam yang dah ummi sebut sebelum2 ni..kepala dah engage, paras air ketuban ok
uri pulak doktor kata belum cukup matang..maknanya belum sampai masa nak deliver lagi..


cuma ada satu benda yang sedikit mengejutkan kami..
kata doktor, dia akan ke KL 2 dan 3 jan nanti..
katanya lagi, harap tak bersalin masa tu..
tapi ada yang melegakan, bila dia kata kalau dah sampai masa jugak,
dia akan call doktor di KBMC untuk take over...
tak pelah..asalkan semuanya selamat...
KBMC pun private hosp jugak..khidmat pun ok insyaallah..rate pun standard..
jadi tak ada masalah kalau kena transfer ke sana..
cuma ummi lah yang tak biasa dengan keadaan hosp tu nanti..
ummi harap Allah akan permudahkan semua nanti..



bila dalam gundah gulana tadi tu, ummi cakap pada abi,
takpe..insyaallah sempat abi balik untuk teman ummi nanti..sebab biasanya dari sakit yang mula2 sampailah masa nak deliver tu, ambil masa yang lama jugak lah.lagi2 kalau anak pertama...ummi ckp mcm tu pun bila ummi dengar cerita2 kawan2 ummi...dan kenyataan ummi ni pun disokong oleh doktor.
(statement yang nak menyedapkan hati hati ummi jugak sebenarnya..kuikuikuikui..)

p/s : mohon didoakan agar semuanya berjalan dengan lancar...

Tuesday, December 28, 2010

8 days to go..

go baby go!!!


ummi sudah sangat2 tidak sabar menunggu kelahiran permata pertama kami ini...
telefon ummi pun dah banyak kali menjerit2 berbunyi meminta perhatian...
panggilan dan sMs dari saudara dan teman, bertanyakan tentang ummi dan permata dalam perut ummi ni
oohhh.....tak kurang juga telefon abi..berlumba-lumba menjerit dengan telefon ummi


nampaknya bukan ummi dan abi je yang tak sabar tunggu baby ni keluar..


8 hari lagi..
dah tak lama mana dah tu...
abi boleh pulak tanya, rasa takut tak?berdebar tak?
alahai abi...haruslah rasa tu ada kan..
alangkan orang yang sudah beranak ramai pun ummi yakin mereka akan rasa berdebar, risau dah segala macam jenis perasaan bila dah hampir masa untuk melahirkan..
inikan pulak ummi yang memang baru pertama kali..
pertama kali untuk setiap pengalaman yang dilalui..


tadi ummi pergi ke KD Mentuan lagi..
buat check up yang rutin...
alhamdulillah..semuanya ok..tak ada sebarang masalah..
ada satu benda je yang sangat ummi tunggu2 bila buat check up ni..
iaitu masa dengar bunyi jantung..
alangkah bahagianya ummi bila dapat dengar bunyi jantung tu..
buat sementara ni, tak dapat tengok orangnya pun tak pe...bunyi jantung pun dah cukup membahagiakan...
rasa nak pinjam alat tu...biar boleh dengar 24 jam....hehehe..


balik dari buat check up tu, ummi dan abi ke bandar KB..masukkan duit dalam tabung haji..dah lama rasanya tak isi tabung untuk pergi haji tu..
sambil tu keluar untuk cari kasut adik abi yang bongsu..
ummi pulak sibuk cari makanan..lapar..hehehe..
sempat jugak ummi ajak abi singgah di MANJAKU yang baru buka kat tepi tesco..
ada ofer tau..banyak jugak yang murah2..ummi ingat nak tambah baju lagi 2 3 helai..tapi abi kata tunggu lepas bersalin lah...
bagi confirm betul2 dulu anak ummi abi ni boy ke girl..baru lah syok nak shopping..
ok abi...ummi yang menurut perintah...tapi sempat gak ummi beli topi 2 helai..
baru sedar yang anak ummi ni tak ada topi lagi..


oohhh....ada lagi,akhir2 ni ummi selalu tak lena bila tidur malam...sekarang ni pun, selalu je terbangun..sebab asyik rasa nak terkucil..hehehe...


ok.ummi faham..ini adalah latihan awal bila belahan jiwa ummi ni keluar nanti.. =)


ok lah..setakat ni dulu...
ada masa, lain kali ummi tulis lagi...


p/s : ummi sebenarnya tengah tahan ngantuk ni...tak nak tido sebab kejap lagi dah nak masuk asar..takut kalau tidur, terlambat pulak solat asar...jadi ummi gagahkan diri untuk membulatkan mata..tapi kalau lepas asar nanti terlentok jugak..nak buat cmne..hehe

Monday, December 27, 2010

ummi sudah letih..

ya..itulah hakikatnya...
ummi sudah letih...
sebulan duduk di kelantan..(bukan jangka masa yang sekejap ok!)
dengan keadaan wajib menutup aurat 24/7....
kadang2 ummi rasa mahu terperap dalam bilik sepenuh masa.
makan dalam bilik, baca buku & majalah...tgk tv, berinternet....pendek kata semua nak dibuat dalam bilik...


tapi sangat mustahil..
tidak sopan pula makan dalam bilik
tak sesuai pulak nak angkut tv masuk dalam bilik..
tak ada modal pulak nak bina bilik air dalam bilik..
tak adil pulak kalau guna internet dalam bilik (sebab ada 1 broadband je dlm rumah ni..laptop ummi pulak rosak yang memang tahap tak dapat di baiki lagi...)
yang paling boleh pun baca majalah dan novel je...ohoho...
sangat menekan...tertekan dan ditekan..sampai mcm tu sekali ke??


p/s 1: ada tak sesiapa yang sudi teman saya bersembang secara marathon sementara nak tunggu baby saya keluar??
p/s 2: rasa cam tak sabar pulak nak pergi sekolah..mahu kerja!!huhuhu..
p/s 3: esok adalah hari selasa..hari jumpa nurse!

Sunday, December 26, 2010

bila nak keluar ni??

salam semua....


hari2 itulah soalan yang abi akan tanya...
huhuhu...
masalahnya ummi belom rasa apa2 tanda nak bersalin pun..
cuma kaki ummi ni je nampak dah sembab sikit 
lambat lagi kot..
mungkin 1.1.11..mana tau kan...hehehe...

Friday, December 24, 2010

seharian diluar

cerita hari selasa..tapi jumaat baru nak tulis...ada unsur dah basi sikit cerita ni..huhu...


banyak benda jugak buat hari ni..
1. pergi klinik
2. jalan2 sekitar bandar KB
3. dinner diluar..round2 wakaf che yeh


seperti yang dah dimaklumkan sebelum ni, hari selasa adalah hari gi klinik..jumpa nurse...
oleh kerana minggu ni bukan minggu yang ada doktor, so klinik tak ramai mana pun..(minggu berdoktor ialah hari selasa minggu pertama setiap bulan)


masa ummi sampai tu, ada sorang je..so giliran ummi yang ke 2..tak sampai 1/2 jam pun ummi kat klinik tu.. dah siap semua..
check up kali ni check up yang rutin biasa2 selalu buat tu...
timbang, urine test, ukur perut..oh..lagi satu, hari ni ada ambil darah sikit..nak tengok tekanan darah ok ke tak..


dulu masa lepas raya pernah sekali darah rendah sampai 10 lebih sikit..lepas tu dah makan2 ubt, naik balik 11..lepas pada naik 11 tu ummi pun tinggal ubat lagi..huhu..tak serik2 betul...tapi alhamdulillah la bila cek kali ni naik lagi jd 12 pulak..walaupun tak makan ubat..hehehe...lega ummi..


time cek perut lak, bila nurse tu rasa2 kat perut, dia kata kepala baby dah engage dalam 2 jari..penuhnya dalam 5 jari..kata dia lagi, kalau biasa2 orang yang dah ada 2 3 orang anak, masa ni dah bersalin dah..huhuhu...


nurse pun rasa2 lagi perut ummi..dia kata baby ni besar..kepala dah engage,tapi kaki masih kat atas..tak turun2..perut pulak memang kemas betul..takde tempat kosong..dengan kata lain, baby memenuhi semua ruang yang ada dalam perut..perut ummi pulak nipis..memang lagi menyokong fakta baby memang besar..takut juga ummi..harap semuanya ok..ummi harap sangat dapat bersalin normal...kagum ummi dengan nurse yg cek perut ni..huhu...dah nama pun nurse kan..harus la dia tau bab2 ni...ye tak..


walaupun baby besar..tapi perut ummi tak de lah nampak besar mana..tu sebab perut ummi nipis lah tu..satu lagi bukti perut ummi nipis, masa nurse cek jantung anak ummi ni..sekali letak je alat tu, terus dengar bunyi jantung..nurse kata kalau orang perut tebal, tak de lah sesenang macam ni..


balik dari pergi klinik tu, berjalan2 kat bandar KB lak..
semua ikut..abah abi je yang tak de..sebab ada meeting kat sekolah....
ummi tak cari apa pun..saja jalan2 je...abi belanja adik beradik abi baju...maklumlah..hari ni kan gaji masuk..abi pun ada beli jugak untuk dia..petang jugak lah baru balik rumah..


malam tu abi mintak ummi belanja makan malam..
ok..ummi on aje..
macam2 lokasi yang kuar..sampai dah masuk kete pun tak tau lagi tempat mana nak pergi
tayar dah bergolek baru decide..akhirnya lokasi ialah di kedai sate malaysia kat peng.chepa..
lepas makan pergi wakaf che yeh pulak..nk cari blezer bundle tuk adik abi..ummi pun ingat nak cari purse baru..tapi tak de yang berkenan pulak...lain kali pulak lah nampaknya...


ummi memang dengan bersemangatnya nak berjalan2 ni..tak kesah la siang ke mlm..
sampai abah abi pun heran tengok ummi ni dah 9 bulan pun kesana kemari lagi..tak letih2..
sebab ada sepupu yg belakang rumah abi ni, 5 bulan tu dah macam tak larat sangat...
agaknya sebab pe ye?tah lah..ummi senyum je bila ada yang kata macam tu..hehehe...


ok..ummi rasa ni je yang ummi nak hari ni..sebenarnya banyak nak tulis haru tu..tapi disebabkan dah tertangguh sampai 3 hari..idea pun dah jadi tak berapa nak fresh..maka, ini jelah seadanya..

Sunday, December 19, 2010

ummi, abi, & belahan jiwa

cerita ummi:
bonda ummi selalu pesan, banyakkan berjalan...jgn banyak tido!!(dah pernah tulis ayat ni..tapi nak tulis gak lagi..) kata bonda lagi, jalan la dari rumah tu ke rumah nenek..(nenek dalam cerita ni adalah nenek sebelah abi, kami panggil beliau sebagai "mok") jarak antara 2 rumah ni taklah jauh sangat...sesuai lah untuk berjalan je..

ummi memang pernah ada cita2 untuk buat aktiviti berjalan ni tiap2 hari. tapi terbantut sekejap sebab masa ummi sampai di kelantan ni hujan hampir setiap hari..pagi petang..tapi cita2 tu bersambung balik bila cuaca nampak macam nak elok sejak akhir2 ni...

setakat ni ummi baru sekali je berjaya berjalan dari rumah abi ke rumah mok..

sebenarnya berjalan ni bagus uttuk mudahkan masa bersalin nanti..kuatkan otot kaki mungkin..tapi tu lah yang orang pesan sokmo2..banyak berjalan...banyak berjalan...banyak berjalan...dalam mana2 artikel pun banyak yang tulis macam tu...

tapi ummi rasa bosan bila jalan sorang2..
jalaaann je..tengok kiri..tengok kanan...selisih ngan org senyum..
kan seronok kalau ada yang teman..
sambil tengok kiri kanan, sambil senyum kat orang,boleh sembang2..
tapi tak ada siapa pun yang sudi nak teman..

cerita abi:
cuti2 macam ni abi selalu cari balik kawan2 lama abi yang ada sekitar kelantan ni...nak keep in touch lah kononnya..ramai jugak kawan2 abi yang kebetulan cuti sama bila abi cuti..ada yang cuti keje (ni of coz lah yang keje cikgu jugak kan) ada yang cuti sem..ada yang cuti kawen, ada yang tak keje..

jadi bila dah dikumpul2..bila ramai, boleh pergi main futsal...kalau kurang sikit, main badminton..
bila dirumah, kadang2 abi tolong abahnya bancuh simen, angkat kayu angkat siling dan apa2 yang berkaitan dengannya (ni pun sebab abah abi tu tengah buat projek  buat tempat paking kereta..abah abi tu ustaz..tapi biasa lah orang2 kg..pandai jugak bab2 bertukang ni..)

kadang2 abi tengok ikan koi kesayangan dia tu..kami ada jugak cadang2 nak bela ikan dalam akuarium kat rumah tu..tapi bila kenang2kan balik, tak jadi..sebab nanti kalau pergi jauh2 macam balik kelantan ni ke..sape pulak lah nak jaga ikan tu..kan..

cerita belahan jiwa:
susulan dari ummi buat check up selasa lepas, doktor ada pesan suruh scan..jadi hari ni ada kesempatan, kami pun pegri ke klinik an-nur.malas nak ke klinik kerajaan sebab ramai sangat orang..ummi tak larat tunggu lama2...

semuanya ok. uri dalam keadaan yang sepatutnya, baby pun dalam keadaan sepatutnya, air ketuban pun masih di paras yang ok..

berat anak ummi ni dah bertambah sikit..dah 3.14 kg..huhu..
kata doktor, baby ummi ni tembam..mukanya bulat..hehehe..
makan je kerjanya..memang lah jadi bulat...
aduh...ummi pulak jadi risau..

bila tanya doktor, agak2 lama lagi ke baby ni nak keluar..
doktor kata tak lama dah rasanya..
mungkin lahir dalam bulan 12 ni jugak..
mungkin dalam 10 hari lagi..
mungkin....

ummi berdebar..
abi pulak berkira2 nak balik ke ampang atau tau tak..
(balik sebab ada mesyuarat di sekolah..abi dah mintak excuse dari GB untuk tak datang meeting, tapi GB abi bagi dari 27/12 je..untuk 22/12 sampai 24/12 abi kena datang..)

kadang2 ummi sindir jugak abi, tulah, siapa suruh beranak jauh2..kan susah..
serba tak kena lah jadinya..tapi ada je jawapan yang abi bagi...
abi..abi...

cerita kami:
hari ni  ummi rasa tak selesa je perut...ummi pun tak pasti sebab apa..tapi bukan sakit nak bersalin ye..cuma rasa tak selesa je..

anak ummi abi ni pun sibuk bergerak2 dalam perut ummi..kadang2 ummi rasa2 macam kaki..kecik tapi sampai terbonjol2 perut ummi..kaki ke??ntah... =)

abi pulak bila tengok ummi cam tak selesa perut tu, mula lah sibuk..sibuk tanya beg baby tu dah lengkap ke semua barang..
memang ada tak cukup lagi beberapa barang..ada lah 1 2 benda yang ummi tak masukkan lagi..ummi ingat nanti2 lah baru ummi nak masukkan..
tapi tadi abi jadi exited sangat nak suruh lengkapkan pagi tadi jugak beg tu..ummi pun layankan jelah..
penat ummi layankan abi...macam2 dia nak letak dalam beg tu..padahal tak ada apa sangat dah yang nak kena isi..
habis semua nak isi..macam nak suruh ummi duduk seminggu pulak kat tempat bersalin tu...

p/s: ingat nak buat popia petang ni..tapi tadi tak beli barang pun..esok la kot..kalau boleh nak sempatkan jugak sebelum besalin..kang nanti dah kena pantang, lepas 40 hari pulak baru boleh makan popia..huhu

Thursday, December 16, 2010

check up dan shopping

assalamualaikum...


patutnya nak update sejurus lepas balik dari klinik..tapi mcm kurang mood nak menaip pulak masa tu..
jadi sekarang ni lah baru ummi ada masa  dan mood untuk menaip...


antenatal check up yang seterusnya 14 dis baru ni...
hari ni ialah hari doktor turun padang di klinik tu..maka ramai lah orang nya..
nurse pun ramai gak..kalau hari biasa ada lah sorang je yg jaga klinik desa tu...
kalau ikutkan, hari ni ummi dah boleh tahu result yang minum air gula hari tu...tapi tak tau lah kenapa result tu dak dapat lagi...terlepas pandang agaknye..


takpelah..yang penting, hari tu masa buat urine test, dah normal..takde lah terlebih gula sapai jadi tahap gula tu "+++"


disebabkan nurse ramai hari ni..jadi tak perlu tunggu lama sangat..sekejap je dah siap untuk yang basic punya check up..masa cek perut pulak, bukan main ramai lagi tukang cek..penat ummi tahan perut sebab asyik kena tekan je...kalau tak salah ummi sampai 3 oranglah yang cek perut ummi tu...sebab yang 2 orang ni macam confirm tak comfirm je..tu yang jadi sampai 3 orang..


tak kesah lah tu kan..yang penting semuanya ok..alhamdulillah...baby pun tak de masalah pe..normal, tak sonsang...kepala pun dah masuk jalan...so tunggu masa aje lah...berdebar ni...


siap semua tu ada dalam 20 minit ummi rasa..tak lama sangat lah kalau nak banding dengan selalu..tapi yang la tu nak tunggu doktor...waaa...dekat sejam tunggu...letih punggung duduk...huhuhu....


doktor pulak cantik manis..tapi serius je...alahai doktor....senyum la sikit...kan senyum tu sedekah.. =)
doktor cek mata dan dengar jantung anak (ni semua nurse dah buat)...dia mintak pergi ke klinik kesihatan Kedai Lalat (ni nama tempat ok..bukan kedai yang menjual lalat ye) petang tu untuk scan baby..tapi doktor kata boleh je kalau nak scan sendiri..maksudnya gi scan kat tempat swasta..untuk tengok air ketuban, berat baby, uri dll...


ummi pilih untuk buat sendiri...sebab kalau buat kat klinik kerajaan tu ramai sangat lah...letih ummi nak tunggu lama2...sakit pinggang...doktor suruh buat dalam minggu ni jugak sebab minggu depan dah nak kena check up lagi...


baik doktor!!!


semalam pulak abi bawak ummi jalan2 kat KB...pergi cari jubah..ummi cari yang ada butang depan..supaya senang nak breastfeed nanti..siap cari tudung baru jugak untuk jubah yang beli tu...cam raya la pulak kan...


oh..lagi satu, sempat jugak pergi pacific..tengok handbag!!!huhu..lagi banyak dan lagi menarik dari kat KB Mall...dan akhirnya ummi beli 1!!seronok...tapi duit habis..


p/s: next appointment minggu depan 21 dis pulak

Tuesday, December 14, 2010

kompilasi kisah antenatal check up (part 2)

sambungan....


keenam:
1/11/10. kali ni kena pergi klinik pagi pulak...kata nurse tu untuk dengar ceramah pasal breastfeeding...ummi pun dengan semangatnya pergi klinik sebab nak dengar ceramah tu.jadi rutin check up nya macam biasa lah..tak ada yang berubah..sampailah ke stesen yang terakhir sebelum ummi buat temujanji untuk bulan yang akan datang, ummi pun tanya nurse tu.."yang pasal ceramah breastfeed tu........??" ohh...dia pun cam baru teringat....dia pun pumpang pumpang cerita pasal breastfeed ni...


laaa..ingatkan ceramah yang memang betul2 ceramah..duduk dalam bilik seminar, ada 6 7 orang sekurang2nya yang dengar...ada contoh2 atau patung2 baby untuk dijadikan model ke ape ke..rupanya cakap camtu je..yang ni baca sendiri pun boleh.. sabar jela....


masa ni kandungan ummi dah masuk minggu ke 30..bila dah masuk minggu ke 30 ni, ada tugas baru yang ummi dapat dari nurse tu...dia suruh kira gerak anak dalam perut..
bermula dari pukul9 pagi..masti dapatkan 10 gerakan sebelum 9 malam. (dalam masa 12jam).kalau dapat macam tu maknanya baby tak ada masalah...tapi kalau lepas pukul 9 malam baby masih tak cukup 10 laki gerak...kena cepat2 ke hosp..takut baby ada masalah...


nurse tu pun ajar macam mana nak kira...tugas ummi ialah mengira, tanda dalam buku merah dan tulis waktu gerakan yang ke 10.ummi pun angguk2 aje...tanda ummi faham...memang ummi faham ye..bukan buat2 faham...


hari ni jugak ummi dapat suntikan ATT yang ke 2...yang ke2 ni jaraknya kena lebih kurang sebulan dengan suntikan yang pertama...ummi pun tanya, memang kena suntik banyak kali ke?? soalan orang yang takut jarum nurse tu kata biasanya untuk anak pertama memang 2 kali...untuk anak2 yang seterusnya sekali je...ok...ummi lega dengar tu...


kali ni lama sikit ummi dok kat klinik...macam2 pulak hari ni...selesai semua tu ummi tunngu abi...kesian abi..tak sempat sarapan pun masa ambil ummi...


bila sampai kat sekolah, ummi pun cerita dengan kawan2 ummi pasal nurse suruh kira gerak anak ni..


ada yang cakap,
"alah..tak payah kira sangat pun..janji baby tu pagi gerak, t/hari gerak, petang gerak, malam gerak..itu je sebab nak suh kira gerak tu...cuba bayang kalau gerak anak kali yang ke10 tu pukul 4 ptg...lepas tu senyap tak gerak2...ha..tu yang masalah....."


ada jugak yang nasihat,
"kalau anak tu macam tak gerak je, tepuk2 la perut tu..tekan2 sikit..insyaallah nanti gerak.."


ada jugak yang ajar,
"alah...akak tak pernah tanda betul2 pun...biasanya nak pergi buat check up, dalam kereta baru akak tanda..hehe..."


ada jugak yang komen,
"macam mana la nak kira 10 kali gerak tu...kadang2 tak sempat pun...banyak tipu je masa tulis dalam buku merah tu...kita mengajar ni kadang terlupa nak kira...lain lah kalau goyang kaki kita duduk saja2...ataupun kerja lain yang ada kesempatan untuk kira.."


semua yang kat atas tu ummi setuju...
ummi akui yang pentingnya anak mesti gerak selalu..ummi tepuk2 dan tekan2 jugak perut ummi kalau sesekali ummi nak tengok tindak balas anak ummi ni...siap ummi ajar kat abi..sampai sekarang abi buat kalau nak tengok anak dia bergerak2...ummi pun buat sama yang macam kawan ummi buat..nak ke klinik baru ummi sibuk tanda dalam buku merah tu..huhuhu...ummi pun setuju yang ummi tak dapat nak kira betul2 dan tak dapat nak tulis masa yang betul2 bila anak ummi ni selesai gerak 10 kali..ummi pernah jugak cuba kira betul2 bila tiba hari cuti...tapi memang sampai sekarang tak pernah berjaya..biasanya sampai separuh jalan je...lepastu ummi dah ralit dengan kerja ummi,dah tak terkira jadinya...huhuhu...


ketujuh:
bila dah masuk minggu ke 30 ni, check up kena buat 2 minggu sekali..kekerapan dah berubah..


15/11/10. tiba2 masa timbang berat tu, berat ummi naik mendadak pulak...naik sampai 2.6 kg..nurse sampai terkejut...ummi buat biasa je...padahal ummi pun bimbang sebenarnya...mesti kena ape2 pulak lepas ni..aduuuiiii.....nurse dah tulis dengan pen merah pulak tu...bahaya ni...yang lain2 berjalan macam biasa..


kelapan:
29/11/10. ummi dah pun ada di kelantan masa ni...jadi check up buat kat sini je...kat klinik desa kg.mentuan..
kat sini caranya lain sikit..suasana pun lain..tak ramai orang..nurse nye pun ada sorang je..semua dia yang buat..jadi masa untuk habis sorang2 tu lama lah sikit...kat sini masa wat urine test tu, kena buat sendiri..ambil kertas untuk uji urine tu, masuk tandas, celup kertas pada urine dan bawa kertas tu jumpa nurse..nurse akan padankan dengan petunjuk yang ada pada botol...


bila tiba giliran ummi,  ummi punya urine tu tunjuk yang ada kandungan gula yang lebih...alamak..dipendekkan cerita..nurse tu kata, kena minum air gula ni...satu hal pulak...


nurse tu pun ada cakap yang kepala baby dah masuk jalan...mungkin bersalin awal..berdebar pulak bila ummi dengar tu..memang ummi tak sabar nak jumpa anak ummi ni..abi apetah lagi...tapi dalam masa yang sama ummi pun takut jugak..huhuhu...


yang pasal air gula td, nurse kata kena wat ujian MOGTT..tapi bukan kat klinik desa ni..kena pergi ke klinik kesihatan..ok...


ujian MOGTT:
1/12/10. sebelum buat ujian ni, ummi kena puasa...tak boleh makan dari pukul 10 malam sampailah masa nak buat ujian tu..boleh minum air kosong je...alamatnya berlaparlah ummi untuk keesokan harinya.....


sampai klinik, ramai pulak orang nye...kena ambil nombor dulu..lepas tu tu barulah terus ke bahagian ibu dan anak...kena ambil darah dulu...punyalah lama ummi tunggu untuk ambil darah..ummi orang pertama untuk bahagian ambil darah tu..bilik tu takada sorang nurse pun...tapi ummi nampak ada 3 4 org yang kehulu kehilir..tapi mana yang jaga kaunter amik darah ni..kauter lain dah ada org yang incharge...geram pulak ummi..


lepas ambil darah,ummi kena hantar ke bahagian makmal, kat situ ummi kena minum aig gula...atau lebih tepat lagi air glukos...75gm glukos+200 ml air kosong....manis tu...mujurlah yang ummi minum tu perasa oren..tahan lah sikit sebab ada rasa masam2 oren..jadinya boleh la ummi telan... kawan ummi pesan, kena minum habiskan...jangan muntahkan balik..nanti kena buat lagi sekali...jadi ummi pun minum dengan sepenuh hati...ooohhh...siksanyaaa 


ni lah rupa glukos tu...kalau tak pernah rasa, boleh beli kat pasaraya yang berdekatan. gambar:google


lepas tu ummi kena datang bali ke klinik 2 jam berikutnya..untuk ambil darah lagi...jarum lagi selama 2 jam tu ummi tak boleh makan apa2...kecuali air kosong...laparnya ALLAH saja yang tahu....


selesai semua tu, ummi lega...keputusannya akan dihantar ke klinik desa mentuan...esok ummi akan ke sana.
esok adalah hari doktor ke klinik desa tu...semoga ummi tak ada sebarang masalah..dan ummi harap semuanya normal...permudahkanlah urusanku ya ALLAH....


p/s 1: untuk masa ini, abi sedang bertungkus lumus bersama semua lelaki lain yang ada dalam rumah ni menggaul simen untuk projek buat tempat paking kereta...bila la nak sudah tu...


p/s 2: ummi pulak menaip sambil tersakit2 dan muka tersenget2 akibat ditendang2 dari dalam perut ummi ni...

Monday, December 13, 2010

kompilasi kisah antenatal check up (part 1)

dari mula tahu mengandung...sampailah ke hari ni.tepat2 pada minggu yang ke 37..hampir nak bersalin...
barulah ada kesempatan untuk ummi rakamkan kisah2 antenatal check up ummi...

gambar google

bermulalah kisah si buku merah ni...

latar belakang:
buku merah ni adalah buku rekod kesihatan ibu...semua yang diperiksa sepanjang ibu mengandung akan dicatat dalam buku ni..
buku ni ada 2..satu klinik akan simpan, dan satu lagi disimpan sendiri oleh ibu mengandung..

ummi buka buku merah ni di klinik kesihatan batu 14..alhamdulillah klinik ni dekat je dengan rumah sewa kami..

petama:
untuk beberapa bulan terawal ni, check up akan dibuat sebulan sekali..
secara rasminya ummi mulakan check up di klinik ni masa kandungan ummi mencecah 3 bulan lebih..
(sebelum ni ummi dah pun check up di klinik swasta...masa awal2 tahu ummi mengandung..doktor scan dan bagi acid folic)

12/7/10. memandangkan hari ni ummi bercuti (sebab semalamnya ada hari sukan) jadi ummi ambil kesempatan untuk buat check up hari ni..abi pulak terpaksa ambuil cuti untuk menemankan ummi buat check up ni..(sebanarnya lebih pada kena hantar ummi sebab ummi kan belum  ada lesen..jadi nak kemana2 kena lah abi yang hantar)

kami sampai awal juga di klinik..orang pun masih tak ramai..orang yang layan ummi untuk buat buku ni ialah seorang pelatih..nak dijadikan cerita..punya lah lama ummi kena tunggu untuk siap dia isi semua maklumat yang ada dalam buku tu..siap kena tukar buku lain pulak lagi..sebab dia ada tersalah isi..dan ummi ni kena la tunggu dengan penuh sabar...budak tu pulak siap kena marah dengan penyelia dia.sebab amik masa lama sangat...huhuhu....

lepastu ummi kena tinbang berat, dan amik tekanan darah sekali...
masa untuk ambil sample darah..ni la saat yang mendebarkan..huhuhu...sebab ummi takut jarum...hehe..tapi ummi tak kesah sebenarnya untuk cucuk2 ni..asalkan ummi tak tengak jarum tu sudah...
ambil darah ni pun nurse pelatih yang buat..tapi nurse penyelia tu ada sama lah...dia tengok jugak...bila dah cucuk jarum tu kat lengan ummi, dia tak jumpa pulak urat darah tu...mula nya dia nak cabut dan cucuk semula...aishhh...budak ni nak kena ni..kita dah la takut jarum..nak cucuk2 byk kali pulak tapi penyelia dia marah..."jangan senang2 nak cabut jarum tu kalau tak jumpa..."so dia yang take over..maka darah tu dapat lah..tanpa perlu cucuk banyak2 kali..selamat...

kemudian hantar darah kat makmal dan buat urine test sekali...dah siap tu semua jumpa lak nurse yg dah terlatih untuk check yang lain2 pulak..lepastu jumpa doktor...untuk scan dan nasihat la skit2...doktor kata uri rendah..tu normal sebenarnya utk awal2 ni...jadi kena banyakkan berehat..supaya keguguran boleh dielakkan... 

dah siap semua tu, pergi kaunter farmasi untuk ambil ubat..acid folic, vit b compleks,vit c ngan iron.boleh balik...

kedua:
untuk bulan2 awal ni, check up buat sebulan sekali je...dan kebanyakannya ummi ambil masa temu janji petang..pukul 2..sebab ummi kan cikgu sesi pagi...jadi boleh la ambil yang bahagian petang..

2/8/10. balik dari sekolah terus ke klinik..ambil no, tunngu nama kena panggil, timbang berat, ambil tekanan darah, pergi makmal buat ujian darah, urine test, jumpa nurse untuk ukur perut dan nasihat sikit2 dari nurse tu...buat temujanji untuk bulan depan. ni lah benda basik yang akan ummi buat setiap kali pergi buat check up melainkan kalau ada masalah, rutin ni akan ada sedikit perbahan...dah siap semua tu,boleh balik rumah...

ketiga:
20/9/10. macam biasa...rutin biasa jugak..tapi hari ni ada masalh sikit...HB ummi rendah...10.8!ohohoho..raya agaknya..lapas tu ubat pun tak makan...hehehe...bulan depan kena amik darah yang banyak tu pulak...oh..jarum!!

cerita jarum lagi, kena amik suntikan ATT pulak..huhu...ni ATT yang pertama....ada 1 kali lagi kana amik...huhu..lepas cucuk ni tangan lenguh sikit...disebabkan ummi kidal, nurse cucuk kat belah kanan...

keempat:
29/9/10. kali ni kena gi pagi sebab nak cek gigi..tu sahaja...jadi, sebelum abi ke sekolah, abi hantar ummi dulu ke klinik..alhamdulillah kat klinik gigi tu tak ramai sangat..jadi tak de lah lama sangat ummi kena tunggu..
doktor tu puji gigi ummi sebab takde masalah..hehehehe...

kelima:
4/10/10. oleh kerana ummi punya hb rendah hari tu, jadi kali ni kena amik darah penuh 1 pilcagari tu...alhambulillah darah naik..hb jadi 11.1..kalau tak jenuh jugak lah ummi...(lepas tau hb rendah, ummi pulun makan ubat..kalau tak sebelum ni ummi makan ikut dan je..rasa nk makan ummi makan..kalau tak, tak makan lah...hehehe

bersambung...

*penat dah ngadap laptop ni lama2...sakit belakang...

Saturday, December 11, 2010

cuti sekolah = orang kawen

assalamualaikum...


untuk pengetahuan anak abi ummi, cuti sekolah ni terkenal juga dengan musim orang kahwin...
masa ni la orang akan berebut2 ambil kesempatan untuk buat kenduri..
kenapa ye??bukan semua orang tu cikgu...entah..ummi pun tak tahu..
mungkin cuti sekolah ni jumlah tetamu yang datang lebih ramai kalau nak banding dengan buat majlis di luar musin cuti sekolah...keadaannya mungkin kurang meriah...


ummi dan abi dulu pun, kami bernikah dan buat majlis masa cuti sekolah juga!! logik lah sebab kami ni memng cikgu..hehehe


hari ni saja kami dapat 3 undangan..1 di terengganu dan 2 lagi di kelantan..


kalau ikut rancangan asal, abi nak pergi berdua dengan kawan dia je..
hari2 sebelum ni memang abi dah cakap kat ummi yang ummi tak payah lah ikut...sebabnya jauh nak ke terengganu tu..dalam 3 jam cam tu lah..abi takut ummi tak selesa..sebenarnya abi takut ummi terberanak dalam kete...huhuhu...abi2...ummi ye kan aje bila abi cakap macam tu..


tapi semalam ummi mintak dengan abi untuk ikut jugak...kalau duduk kat rumah pun bukan ummi buat apa..agaknya abi tengok ummi macam ok je..takde tanda2 sakit ke ape, jadi abi izinkan ummi ikut sekali..
sebenarnya yang di terengganu tu classmate ummi dan abi masa kami foundation di maktab dulu..tu yang ummi rasa nak ikut tu..


alhamdulillah, perjalanan kami selamat pergi dan balik...anak ummi ni pun tak meragam sangat...sesekali je ummi terasa anak ummi ni bergerak2..tapi bila dah sampai rumah..bukan main lagi..selalu ummi rasa macam kena geletek je rusuk ummi ni..pandai ek..


p/s 1: gambar ummi tak letak sebab kamera tertinggal dalam kereta..malas pulak rasanya nak turun malam2 ni..kalau abi ada boleh mintak abi ambilkan..tapi abi pergi main badminton pulak...


p/s 2: sebenarnya ummi pun berdebar sepanjang perjalanan tadi..takut jugaklah kalau tiba2 sakit  ke kan...hehehe

Friday, December 10, 2010

ada2 saja lah anda ni...



tengok lukisan tu...
ummi dapat dari auntie banat...dia hantar kat FB
lucu kan??
buat ummi tersenyum sepanjang malam mengenangkan lukisan ni...
ada2 je la aunty banat ni...

(^_^)

mari berjalan2...

salam anakku...


hari ni abi bawak ummi ke KB mall...sebenarnya lama dah ummi ajak abi...sebab ummi tengok kat sana ada sale handbag sampai 70%...nak tukar handbag yang baru..yg ummi pakai sekarang dah terkoyak..


hari ni baru berkesempatan nak pergi...jadi ummi pun cari lah handbag yang sale tu...dengan bajet yang ummi ada, ummi pun pulih lah handbag yang ada kat situ..lama jugak ummi pilih...abi macam biasa, terpaksa bersabar menanti...tapi akhirnya tak beli pun..tak ada yang ummi berkenan..huhu..kesian abi kena tunggu lama2


tapi lepas tu ummi belanja abi tshirt pulak..kesian ummi tengok abi..asyik tshirt yang sama je abi pakai..sampai lusuh dah...warna pun dah pudar...kebetulan ada offer...hehe..jadi dapat lah abi 2 tshirt baru hari ni...


lepas tu kami pergi beli barang dapur sikit...kat rumah tu pun dah banyak barang yang dah habis..


dari lepas zohor sampailah dekat nak maghrib baru kami sampai rumah...hehehe...


p/s: esok ummi nak buat puding laici..terliur pulak ummi tengok gambar puding tu kat sini...nyum nyum...

Wednesday, December 8, 2010

sebuah penemuan

salam....


hari ini adalah hari yang cerah..tidak hujan dari pagi sampai ke malam...alhamdulillah...


apa ye yang sudah ditemui hari ni??
sesuatu yg tak dijangka...


*****************

memandangkan hari ini tidak hujan...masing2 bersemangat dan macam bertenaga...hehe..ye ke??
siang2 lagi ummi dah mengingatkan abi untuk bawa ummi minum air kelapa petang nanti...atau lebih tepat lagi berjalan2 di tepi pantai...

seingat ummi, selama ummi dah ada di kelantan ni baru 2 hari yang tak hujan..jadi hari yang cerah seperti ini dimanfaatkan sepenuhnya untuk sidai baju yang banyak tu..

2 3 hari ni, tema aktiviti dalam rumah ini ialah mengemas selain dari projek mega yang tok abah sedang lakukan iaitu bina tempat parking kereta yang baru yang lebih besar..semalam abi dan 2 orang adiknya tu sibuk mengangkat almari baju tok ummi dan tok abah ke tempat lain..(maklumlah, mereka berdua tu cikgu..sama macam ummi dan abi juga..jadi bajunya banyak..)untuk lapangkan lagi ruang tengah rumah ni..dan hasilnya memang lapaaaang...

hari ni pulak..projek tukar tikar yang lama kepada yang baru...tapi di ruang tengah je..yang ruang tamu dah ditukar setahun yang lepas, dan ada sikit pengubahsuaian kedudukan kerusi..nampak lebih fresh..sambil tu mengemas juga beberapa ruang lain...

ummi duduk dalam bilik saja..kerana mahu berkipas...huhuhu...tiba2 dengan penuh semangat abi ajak ummi keluar...ada sesuatu!!!


*

*

*

*

*

*

*

*

 rupanya tok ummi sedang menyelongkar satu almari yang didalamnya ada lah barang2 bayi yang masih elok..ada alas getah, ada set tilam dengan  set cadarnya sekali, ada bakul baju yang siap bersarung, barut, beberapa pasang sarung kaki dan tangan dengan terselit 2 penutup kepala,dan ada juga beberapa pasang baju!!!huhuhu...

kesemua tu adalah barang milik pakngah dan paksu..mungkin juga ada terselit barang2 abi..
ummi sangat terpegun..adik abi yang bongsu sudah berumur 14 tahun...huhu..bayangkan...barang yang paling muda mungkin berumur 14 tahun dan yang tua hampir 25 tahun!!!

ummi terpegun kerana barang2 tu masih tersimpan rapi..
ummi mengenangkan barang2 zaman ummi kecik2 dulu...entah kemana dah...
sudah lama pupus barangkali...walaupun adik bongsu ummi baru 12 tahun..
tapi tak ada satu pun yang tinggal...
rumah kecik...takde ruang utk barang2 mcm tu utk disimpan lama2..menyemak..hehehe...alangkan baju2 yang ada tu pun banyak disedekahkan pada orang lain..yang betul2 pakai sj yang berhak tinggal dalam almari..hehehe...

semua barang2 tu kondisinya masih elok...cuma biasalah..barang lama..kena basuh la..benda2 yang putih dah jadi kekuningan..tapi dah direndam dengan klorok..yang lain2 pun lepas dibasuh, nampak berseri semula..

nanti ummi ambil gambar barang2 tu..hari ni tak sempat lagi sebab masih ada yang dalam rendaman, belum kering dan mcm2..

p/s 1 : dapat jugak ummi minum air kelapa hari ni..tu pun lepas merajuk...ada ke?

p/s 2 : gelaran tok ummi, tok abah, pak ngah dan pak su tu ummi saja letak...sebenarnya belum decide lagi nak panggil apa..hehehe..

Tuesday, December 7, 2010

bekal masa cuti



ni 2 buah buku yang ummi bawa balik ke kelantan...
teman bila bosan...huhuhuhu
lama dah sebenarnya ummi beli buku ni..tapi saja simpan sampai hujung thn...nak wat bekal baca masa balik kelantan...
hehehe...

bumi cinta - habiburrahman. ni memang buku penulis febret ummi...rasanya setakat ni semua buku dia yang ada di malaysia ni ummi dah beli...sama ada novel atau cerpen...cerita dia tak pernah mengecewakan...sangat best..

tunggu teduh dulu - faisal tehrani. dah lama ummi cari buku ni..tapi tak jumpa..bila jumpa terus ummi beli..buku ni buku lama..kalau tak salah ummi tahun 2004 dah keluar..tapi baru sekarang ummi dapat..tu pun setelah diulang cetak..

jadi 2 buku ni lah yang akan teman ummi bila bosan2...ummi baru mula baca novel ni semalam...dan ummi saja baca lambat2 dan sambil buat benda lain...biar lambat sikit habis...(tapi sebenarnya sangat tak sabar nak baca secara cepat dan tahu kesudahan ceritanya)

p/s : kalau 2 novel ni habis awal, nampaknya kena ajak abi ke jaafar rawas untuk beli novel baru pulak!!!

Monday, December 6, 2010

mari bernafas dengan betul

ada satu perkara lagi yang membuatkan ummi gembira dan senang hati....


sedang ummi jengah2 blog resepi untuk cari resepi kek yang mudah dah menarik, tiba2 ummi terima satu message di FB...ada kawan ummi mencadangkan satu blog ni...


dalam blog ni ada cerita pasal teknik pernafasan yang betul semasa bersalin...
ummi sangat menyukainya!!!
ada macam2 dalam ni...
yang penting pasal kelahiran...teknik bernafas, kaedah nak besalin, cara legakan sakit bersalin...
lagi satu pasal breastfeeading..
and macam2 lagi info ada...boleh klik sini


wow!!best nye...tapi belum habis baca lagi ni...
rasa nak print out je artikel2 tu...senang sikit nak baca..tak payah tunggu mengadap lappy baru nak baca...sakit mata ummi kalau mengadap lappy ni lama2...boleh tambah power spek..makin tebal la nampak gayanya...
tapi tak leh nak print..sebab printer kt kampung ni habis ink pulak...tak tau lah bila abi nak beli yang baru...


*********************


ummi sangat teruja bila kawan ummi cadangkan ummi tengok blog ni...terutama sekali bila kawan ummi kata dia ada ajar pasal teknik bernafas masa nak bersalin...


ummi gerun jugak bila ada kawan2 sekolah ummi (kawan sekerja) yang cerita pasal bab pernafasan masa nak bersalin ni...of cos lah mereka ni dah ada pengalaman bersalin yang majoritinya dah 3 4 orang anak...
kata mereka...kalau salah cara bernafas, anak susah nak keluar...lepas tu, bahagian nak keluar baby tu pulak, boleh pecah merekah kalau tak kena cara bernafas...~ooowwhhh~ kecut perut ummi dengar...
lagi satu kalau masa kepala anak dah keluar sikit..pastu pergi tarik nafas dalam2, kepala yang dah terkeluar sikit tu boleh termasuk balik....huhuhu...macam lawak kan??ummi masa dengar tu pun dah tergelak2 dah...tapi kawan ummi tu cakap, memang betul..memang camtu lah gamaknya kalau salah cara bernafas...
kawan ummi tu siap nasihatkan ummi suruh belajar bernafas awal2...huhuhu...


p/s: terima kasih sangat2 pada mereka yang telah memberi nasihat, tunjuk ajar sama ada secara langsung atau tidak...waaa...macam ayat buat assignment pulak..jasamu dikenang!!


p/s 2: selamat menyambut tahun baru maal hijrah 1432..semoga di tahun baru ni amalan baik semakin bertambah,tambah,tambah dan bertambah lagi, lagi dan lagi dan amalan buruk semakin kurang,kurang,kurang dan kurang...

sangat melegakan...

aaahaaaiiii.....35 weeks dah 2.7kg...ada cecah 3kg ++ pulak kalau nak beranak nnt ni..

bila status seperti ini dilancarkan di FB...ada jugak beberapa kawan2 yang telah memberi respon...
dan 2 3 orang telah memberikan respon yang ala2 menakutkan...huhuhuhu...hampeh la korang ni (mentang2 la korang dah selamat kan...macam2 korang bagi kat aku ek...) kurang asam betul...hehehe


tapi ada satu komen yang sangat mendamaikan...oooohhhhh~~~




sayanglah kat mawaddah!!!

Sunday, December 5, 2010

keje abi...

hari pertama bila sampai kampung, ni lah yang abi buat...abi tu memang dah lama sangat nak buat keje ni..tapi abah abi asyik tak bagi je...hari ni, bila dah dapat green light dari abah, abi dengan adik beradik abi yg lagi 2 orang tu pun mula la wat projek...bagus jugak...kalau tak abi tu asyik tidur je...ummi pulak naik penat tengok abi kalau asyik tidur je...



bersihkan kolam ikan


 habis berlecak depan rumah



2 yang kecik tu anak jiran sebelah..pemerhati bebas...


 bosan jadi pemerhati,tolong korek longkang kecik pulak
untuk alir air pergi ke longkang betul


 ni antara ikan yang ada dalam kolam tu


 ni pun sama..ada lagi dalam kolam tu..tak keluarkan semua pun...yang kecik2 je kat luar


p/s: ada cerita sedih pulak...ikan2 koi yang banyak dalam baldi tadi tu mati 8 ekor!!!kata abah sebab baldi tu kecik sangat..oksigen tak cukup..patutnya siap2 keje terus je masuk dalam kolam besar tu balik...abi kecewa ikan2 tu mati..petang tu jugak pergi cari ikan baru...

wow!!!!

assalamualaikum...

hari ni ummi pergi ke rumah bersalin an-nur, kubang kerian...tempat yang ummi rancang untuk bersalin nanti...
pergi untuk buat check up kali ke 3. (untuk cukupkan syarat nak bersalin kat situ) dan tak lupa juga untuk scan ...rindu dah ummi dengan abi nak tengok belahan jiwa kami ni..tak sabar sangat dah ni...huhuhu

tadi masa doktor tu tengok permata hati ummi abi ni, dia solehah je..diam tak bergerak..tutup mata siap..tapi kalau tak ada orang,wah...bukan main lagi berguling...

doktor kata, takde apa2 masalah...semuanya ok..alhamdulillah..baby pun dah masuk jalan..kata doktor, kalau anak sulung, memang baby masuk jalan awal...



lagi, doktor kata berat anak ummi ni dah 2.7 kg...tak ringan dah tu..kalau cukup bulan nanti ada la pergi sampai 3 kg ++...waaa!!!besa jugak ni..huhuhhu...orang dok kata perut kecik, tak nampak..segala bagai...sekalinya dah 2.7kg!!ha...ambik!!sebab ummi ni tinggi..tu yang perut nampak kecik je...

waaaa....saspen2!!

ape2 pun ummi harap nanti masa nak bersalin takde masalah sangat..semoga Allah mudahkan jalan untuk ummi bersalin nanti...

Saturday, December 4, 2010

hujan = tengkujuh

assalamualaikum...


november disember...
sangat sinonim dengan hujan,tengkujuh, banjir, bah...dan yang sewaktu dengannya...terutama sekali negeri2 pantai timur dan utara malaysia tercinta ni..


haruslah masa2 macam ni hujan memanjang.kalau berhenti pun sekejap sangat..sejuk oooo (tapi kipas tetap terpasang walaupun sejuk..hehehe)...rasa nak tidur je..kalau dah tidur, rasa malas pulak nak bangun...huhuhu...
nak gi jalan mana2 pun fikir 68 kali...banyak tempat naik air..tapi alhamdulillah rumah mertua ni tak pulak naik air...kata abah (FIL), kalau rumah ni naik air, maknanya seluruh kelantan naik air...


orang kata, bila dah masuk bulan2 yang dah nak hujung2 ni, kena banyakkan berjalan...supaya nanti mudah nak deliver...ummi saya juga sudah pesan berkali2..."balik kelantan jangan tidur je...banyak2 berjalan...nanti senang beranak"


en.cinta hati pun sebelum balik hari tu ada kata nanti dah balik kelantan nak bawak kat satu tempat cam taman rekreasi lah lebih kurang...jalan2 kat situ sambil telan angin...saya?cuma angguk saja...


tapi bila dah hujan2 macam ni...alamatnya jalan dalam rumah jelah...


pergi ruang tamu,masuk bilik keluar bilik..turun ke dapur, naik semula ke ruang tamu, turun ke ruang makan,berjalan ke bilik air...


macam la rajin sangat nak berjalan dalam rumah..hakikatnya bila dirumah banyak duduk dari berdiri, banyak baring dari berjalan...hahaha...


jadi..bila nampak hujan macam nak reda je..mula lah merangka2 nak keluar...kadang2 tak dapat pun nak berjalan dalam bentuk bersiar2 sambil kaki mencecah ke tanah...sebab hujan masih renyai2.nanti demam pulak..tapi dapat tengok pemandangan lain sambil berjalan menggunakan tayar kereta pun jadi lah...sekurang2nya tak lah bosan sangat...


1 je cara untuk berjalan2 dalam keadaan kaki mencecah ke lantai...iaitu berjalan2 dalam shopping mall!!!!
semalam ada tengok iklan sale handbag 70% kat pacific kb mall...boleh pergi nih...hehehe...